Na Podkarpaciu działa ponad 150 gospodarstw winiarskich, prawie 60 proc. winnic przyjmuje turystów. Jak powiedziała prezes fundacji Galicja Vitis Ewa Wawro, powstają lokalne szlaki winiarskie.
Dodała, że "turystów zwiedzających regiony winiarskie w winnicach południowo-wschodniej Polski można spotkać niemal codziennie". "Zazwyczaj spotkania są wcześniej planowane. Wiele osób do winnic zagląda, np. przy okazji pobytu w Bieszczadach czy Beskidzie Niskim" - powiedziała Wawro.
Zwróciła uwagę, że "na Podkarpaciu stopniowo powstają lokalne szlaki winiarskie, coraz lepiej oznaczone i wspólnie promowane". "Oferują one odwiedzenie kilku, a nawet kilkunastu winnic. Poza lokalnym winem proponują także specjały kuchni regionalnej i atrakcje turystyczne. Powstanie szlaków winnych coraz częściej wspierają lokalne samorządy, widząc w nich szanse na rozwój gospodarczy regionu" - mówiła prezes.
Zdecydowana większość podkarpackiego wina sprzedawana jest bezpośrednio u winiarza. Często w połączeniu z degustacjami, zwiedzaniem winnicy i przetwórni. Turyści dowiadują się również o tym, jak wino powstaje. "Zainteresowanie naszymi winnicami rośnie, ale poprawia się też jakość usług, np. coraz więcej winnic zapewnia noclegi i wyżywienie. Kilka lata temu takich gospodarstw było kilkanaście" - zaznaczyła Wawro.
Na Podkarpaciu jest przeszło 150 winnic. Liczą od kilku arów do 2-3 hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W południowo-wschodniej Polsce uprawia się winorośl głównie w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Przeworska i Rzeszowa.
Dominują odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina i rondo, regent, marechal foch oraz leon millot na czerwone.
Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku; świadczą o tym np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.
Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu. Stało się to w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas masowo przywożono do Polski.
Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego stulecia. Pierwsza winnica powstała w Jaśle.
Źródło: PAP